Waarom is fermenteren zo gezond? En hoe doe je het? | De Hippe Vegetariër (2024)

Waarom is fermenteren zo gezond? En hoe doe je het? | De Hippe Vegetariër (1)

Gezondheid

Charlotte den Boer
woensdag 27 november 2024

Voordat we koelkasten hadden, was fermentatie gewoon een noodzaak. Het was de manier om groentes te bewaren. Fermenteren maakt nu een flinke comeback. Waarom? Omdat het zo gezond is.

In dit artikel lees je wat fermenteren zo gezond maakt. En we geven je meteen een makkelijk stappenplan waarmee iedereen kan fermenteren.

Wat gebeurt er bij fermenteren?


Bij fermenteren worden de suikers en koolhydraten in het eten omgezet in zuren, gassen of alcohol. Dit wordt gedaan door bacteriën, gisten en schimmels.


Dit zorgt ervoor dat het eten een andere smaak krijgt. Bij het fermenteren van groentes spelen vooral de melkzuurbacteriën een rol bij de smaakontwikkeling. Het resultaat? Een zurige smaak. Denk aan de smaak van zuurkool. Al kan de smaak best verschillen per groente.

Waarom is fermenteren zo gezond?


De bacteriën zorgen niet alleen voor een andere smaak, ze maken de boel ook extra gezond. De bacteriën in gefermenteerde voeding zijn namelijk heel goed voor je darmflora. Het zijn probiotica. Vaak veel krachtiger dan de probiotica die je in een potje pillen kunt krijgen. Toch liever met supplementen aan de slag? Lees dan in dit artikel onze favoriete probiotica!


Een gezonde darmflora is niet alleen belangrijk voor je darmen zelf, het heeft een positief effect op heel je lichaam. Onder andere op je immuunsysteem.


En er is nog een reden waarom fermenteren zo gezond is. Fermenteren kan ervoor zorgen dat sommige voedingsstoffen makkelijker opneembaar worden. Ook kunnen bij het fermentatieproces nieuwe vitamines gemaakt worden, zoals vitamine B en K2. K2 is extra welkom, omdat het best een uitdaging kan zijn om hier voldoende van binnen te krijgen.

Welke groenten zijn geschikt om te fermenteren?


Er zijn een heleboel groenten die je kunt fermenteren. Witte kool is een bekende. Dat wordt met fermenteren zuurkool. En van kleine komkommertjes kun je zelf augurken maken. Deze groentes zijn ook goed te fermenteren:



  • Wortel

  • Paprika

  • Bloemkool

  • Chinese kool

  • Rode kool

  • Rode biet

  • Radijsjes

  • Pastinaak

  • Knoflook

  • Uien

  • Chilipeper


Dit zijn slechts wat voorbeelden. Als je het fermenteren onder de knie hebt, kun je met allerlei groentesoorten experimenteren.

Waarom is fermenteren zo gezond? En hoe doe je het? | De Hippe Vegetariër (4)

€9,95

bol.com

brew monkey® waterslot - fermentatieslot - fermenteren - voor een vergistingsemmer- bierbrouwpakket - tool

Fermenteren in 8 stappen


Fermenteren kan best uitdagend lijken, maar eigenlijk is het vrij simpel. Heel kort samengevat is het groentes snijden en in een pot met zout water doen.


Wat heb je nodig?




  • Weckpotten of glazen potten met schroefdeksel
    Dit zijn ideaal omdat ze luchtdicht kunnen afsluiten, wat cruciaal is om de fermentatie onder anaërobe (zuurstofvrije) omstandigheden te laten plaatsvinden.




  • Snijplank en mes
    Voor het schoon en precies snijden van groenten. Zorg dat ze goed schoon zijn om ongewenste bacteriën te voorkomen.




  • Water
    Je hebt water nodig om een zoutoplossing (pekel) te maken of om de groenten volledig onder te dompelen. Gebruik bij voorkeur gefilterd of gekookt water als je kraanwater veel chloor bevat.




  • Zout zonder jodium
    Jodium kan de fermentatie verstoren door schadelijk te zijn voor de melkzuurbacteriën die nodig zijn voor het proces. Kies bij voorkeur voor natuurlijk zout, zoals zeezout of Himalayazout.




  • Optioneel: fermentatiegewichten
    Deze helpen om de groenten volledig onder de pekel te houden, wat belangrijk is om schimmel of bederf te voorkomen. Als je geen gewichten hebt, kun je creatief zijn, bijvoorbeeld met een schoon glas of een stuk groente als 'gewicht'. Fermentatiegewichten zijn niet per se nodig, maar wel erg handig. Het zijn zware glazen rondjes die je op de groentes legt. Zo blijven de groentes goed onder water. Dat is nodig voor het fermentatieproces.




Fermentatie stappenplan


Hier is een eenvoudig stappenplan om zelf groentes te fermenteren:



  1. Zorg dat je snijplank, mes en potten goed schoon zijn.

  2. Snijd je groentes. Plakjes, reepjes of raspen: het is allemaal goed. Kleinere groentes kun je ook gewoon heel laten.

  3. Maak een zoutoplossing van een liter water en twee eetlepels zout. Gebruik zout zonder jodium of andere toevoegingen. Anders komt het fermentatieproces niet goed op gang.

  4. Stop de groentes in een pot en schenk daarna de zoutoplossing erover heen tot de groentes onder staan.

  5. Doe de pot dicht en bewaar een week lang op kamertemperatuur.

  6. Doe de pot iedere dag even open, zodat de gassen eruit kunnen. Anders kan er te veel druk in de pot ontstaan.

  7. Proef vanaf dag vijf of de groentes al lekker zurige smaken.

  8. Zodra de fermentatie klaar is, zet je de pot in de koelkast. Daar blijft het erg lang houdbaar. Gebruik altijd een schone vork of lepel in de pot om schimmelgroei te voorkomen.


De groente onder water houden


De groente onder water houden kan best lastig zijn. Sommige groentes gaan drijven. Hier kun je een fermentatiegewicht voor gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om de groentes in repen te snijden en ze rechtop in de pot te zetten. Je vult de pot dan tot de repen tegen elkaar aangeklemd zitten, zodat ze op hun plaats blijven.

Heb jij wel eens zelf iets gefermenteerd thuis?

Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!

Beeld: Unsplash

Lees ook

Waarom is fermenteren zo gezond? En hoe doe je het? | De Hippe Vegetariër (6)

Hotspots

  • 21 October 2024

Culinair doen in het Nederlandse Waddengebied

Dat het Waddengebied een prachtige plek is om te bezoeken, dat weten we inmiddels wel. Als Unesco Werelderfgoed is dit een fantastisch natuurgebied, dat goed wordt onderhouden. Maar wist jij ook al dat je er echt ontzettend culinair, en super lekker kunt eten?Van 18 t/m 28 oktober viert dit gebied de Culinaire Wadden Weken en wij mochten langsgaan voor een voorproefje. Heb jij dus nog geen plannen deze herfstvakantie? Breng een bezoekje aan de Wadden!

  • Karlijn Swaen

Artikel bekijken

Waarom is fermenteren zo gezond? En hoe doe je het? | De Hippe Vegetariër (7)

Reviews

  • 13 October 2024

Onze eerlijke Green Chef review

Maaltijdboxen zijn een hele goede uitkomst voor mensen die het druk hebben en daardoor soms snel en simpel eten. Dit laatste gaat vaak niet perse over de meest gezonde maaltijden. Daar zijn maaltijdboxen dan echt een goede uitvinding voor! Maar ook wij vinden het stiekem erg leuk om maaltijdboxen te ontvangen, want zo leren we weer nieuwe recepten kennen.Wij mochten een tijdje de maaltijdbox Green Chef uittesten en lees hier onze eerlijke mening! Leuk nieuws: onderin het artikel vind je een leuke code om deze maaltijdbox eens te proberen!

  • Karlijn Swaen

Artikel bekijken

Waarom is fermenteren zo gezond? En hoe doe je het? | De Hippe Vegetariër (8)

In mijn keuken

  • 14 October 2024

Chocolade in transitie: Van een zoete verslaving naar gezond genieten

We zijn allemaal gek op chocolade, toch? Maar de tijden waarin we zonder na te denken een reep vol suiker naar binnen werkten, lijken voorbij. De chocolademarkt is volop in beweging en steeds meer mensen willen niet alleen genieten, maar ook bewust genieten. Dat betekent: minder suiker, meer natuurlijke ingrediënten en natuurlijk, het liefst iets dat bijdraagt aan een betere wereld. En dat allemaal zonder in te leveren op smaak. Klinkt bijna te mooi om waar te zijn? Nou, gelukkig niet!

  • Karlijn Swaen

Artikel bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.

Waarom is fermenteren zo gezond? En hoe doe je het? | De Hippe Vegetariër (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Kerri Lueilwitz

Last Updated:

Views: 5916

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kerri Lueilwitz

Birthday: 1992-10-31

Address: Suite 878 3699 Chantelle Roads, Colebury, NC 68599

Phone: +6111989609516

Job: Chief Farming Manager

Hobby: Mycology, Stone skipping, Dowsing, Whittling, Taxidermy, Sand art, Roller skating

Introduction: My name is Kerri Lueilwitz, I am a courageous, gentle, quaint, thankful, outstanding, brave, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.