Wat is fermenteren? Wij leggen het je uit! - Leren Fermenteren (2024)

Inhoudsopgave

Als je bepaalde soorten voedsel eet, dan heb je natuurlijk het liefste zo veel mogelijk verse producten. Wil je voedsel bewaren? Dan kun je dat op diverse manieren doen zoals invriezen of wecken.

Fermenteren is tevens een goede manier om voedsel langer te kunnen bewaren. Deze methode is al heel oud en wordt tegenwoordig ook nog altijd toegepast.

Sommige soorten voedsel fermenteren in de loop der tijd spontaan maar er worden soms ook bepaalde hulpstoffen aan toegevoegd om het proces in gang te zetten. Je kunt allerlei gefermenteerde producten in de winkel kopen maar zelf fermenteren is ook heel goed mogelijk.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips en interessante artikelen. Allemaal op het gebied van fermentatie.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje krijg je meteen een gratis PDF met 10 lekkere (en snelle) fermentatie recepten!

Fermenteren, wat is dat?

Bij fermenteren kan voedsel op een gecontroleerde manier rotten zodat het langer houdbaar blijft en de smaak er ook van kan veranderen. Daarnaast kan het uiterlijk, de geur, de zuurgraad en de verteerbaarheid van voedsel veranderen als dit gefermenteerd wordt.

Fermenteren gebeurt met allerlei soorten voedsel zoals zuivel, groente, vlees, fruit, koffie, thee en alcoholische dranken zoals bier en wijn. Dit kan al gedaan zijn als je een product in de winkel koopt maar zelf fermenteren wordt ook veelvuldig gedaan.

Let op: Wil jij alles ontdekken over fermenteren zodat je thuis zelf aan de slag kan? Dan ga je het Fermentatie Handboek zeker interessant vinden. Je kunt het boek over fermenteren bekijken via deze link.

Wat is fermenteren? Wij leggen het je uit! - Leren Fermenteren (1)

Wat is fermenteren van voedsel?

Als je kiest voor fermenteren dan betekent dit dat je de producten waar je dit mee doet langer houdbaar kunt maken.

Zo kun je bepaalde voedingsmiddelen waarvan je er op een bepaald moment te veel hebt of die je overhebt, zo behandelen dat ze op een later tijdstip ook nog altijd goed zijn om te eten of drinken. Het is duurzaam en je hoeft niets te verspillen als je voor fermentatie kiest.

Heb je je al eens afgevraagd wat de definitie van fermenteren is? Dan zal het woordenboek de volgende betekenis van fermenteren geven: biologische stoffen omzetten met behulp van bacteriën, gisten of schimmels.

En dit is ook precies wat het is. Door natuurlijke schimmels, gisten en goede bacteriën te gebruiken die in producten zitten en dit te mengen met zout, wordt het langer houdbaar en zet je bepaalde bestanddelen om in gezondere alternatieven.

Wat is fermentatie?

Vraag je je het volgende af: wat is fermenteren van voedsel? Bij fermentatie worden micro-organismen (beestjes) ingezet om voedsel beter verteerbaar, smakelijk en langer houdbaar te houden.

Deze beestjes vind je werkelijk overal en de goede bacteriën in je lichaam, de zogenaamde probiotica, zorgen ervoor dat jij het voedsel dat je binnenkrijgt goed kunt verteren en verwerken.

Fermentatie is mogelijk op diverse manieren, namelijk door het inzetten van de volgende beestjes: de meest bekende manier is door het gebruik van melkzuurbacteriën.

Deze zorgen ervoor dat suikers in producten worden omgezet tot melkzuur waardoor schimmels geen kans meer krijgen, een product zuur en fris van smaak wordt, langer houdbaar is en lichter verteerbaar. Daarnaast kan je ook fermenteren met behulp van schimmels en/of gist.

Wat is gefermenteerd en wanneer is iets gefermenteerd?

Als een voedingsmiddel gefermenteerd is, dan betekent dit meestal dat daaraan zout is toegevoegd zodat het product langer houdbaar is.

Zout staat al eeuwen bekend als goed conserveringsmiddel en kan prima gebruikt worden om vlees of groente lang te bewaren. In het geval van fruit zal eerder gekozen worden voor de toevoeging van suiker om dit te bewaren.

Suiker is eveneens een goed conserveermiddel en als je het fruit luchtdicht in potten doet en verhit door het te wecken, blijft het heel lang goed. Zo kun jij je favoriete fruit toch eten als het er niet het seizoen voor is. Dat geldt natuurlijk ook voor groente en andere voedingsmiddelen.

Online cursus: alles wat je wil weten over fermenteren

Wil jij thuis met fermenteren aan de slag? En zoek je een fijne, duidelijke videocursus? Dan is onze cursus fermenteren de ideale oplossing! In deze online cursus leren we jou stap voor stap hoe je de heerlijkste gefermenteerde gerechten kunt maken.

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Wat is fermenteren? Wij leggen het je uit! - Leren Fermenteren (2)

Wat betekent fermenteren?

De betekenis of definitie van fermenteren is duidelijk. Het begrip fermenteren is afkomstig uit het Latijn. Het komt van het woord fermentum, hetgeen zuurdeeg betekent.

Bij fermentatie worden biologische materialen met behulp van bacteriën, schimmels en gisten omgezet naar beter verteerbare stoffen. Hier mag geen of nauwelijks zuurstof bij komen want dat belemmert het fermentatieproces.

Fermentatie vindt plaats bij temperaturen zo tussen de 16 en 28 graden gemiddeld en wordt vertraagd als je een product in de koeling zat waarin het veel frisser is.

Zelf voedsel fermenteren is niet ingewikkeld

Tegenwoordig kiezen er steeds meer mensen voor om voedsel te fermenteren of op andere wijzen langer te bewaren. Je kunt wel veel bewaren in de koelkast of vriezer maar dan zitten er ook grenzen aan de houdbaarheid.

Iets dat gefermenteerd is op de juiste manier blijft nog vele malen langer goed. De smaak verandert er wel door en soms krijg je zelfs een volledig ander product maar dat is bepaald geen nadeel.

Zo kun je bijvoorbeeld door fermentatie van witte kool zuurkool maken en druiven fermenteren leidt tot wijn maar je kunt er natuurlijk nog veel meer mee maken.

Hoe pak je zelf fermenteren van voedsel het beste aan?

Wil je zelf wel eens proberen iets te fermenteren? Of vraag je je toch echt af wat fermenteren van voedsel precies is? Raadpleeg dan zeker eens ons handboek of bekijk de instructiefilmpjes van onze videocursus. Daarin vertellen we je wat er allemaal over deze conserveringsmethode te vinden is.

Je vindt er niet enkel informatie over wat fermentatie precies is maar ook hoe je dit proces zelf kunt opstarten. Daarnaast zijn er veel recepten te vinden, de nodige tips en tricks en kun je filmpjes kijken.

Waarom zelf aan de slag met gefermenteerde producten?

Denk je nu als ik gefermenteerde producten in huis wil halen, dan koop ik die toch gewoon in de winkel? Dat kan zeker met veel producten maar je zult niet alles kunnen vinden dat gefermenteerd kan worden.

Daarnaast zijn veel kant-en-klare producten op hoge temperatuur verhit, waardoor een groot deel van de gezonde bacteriën het niet overleefd. Bovendien is het leuk om zelf te doen en iets te maken met groente of fruit die je misschien wel zelf kweekt.

En van je eigen oogst wil je immers wel graag zoveel mogelijk plezier hebben natuurlijk. Daarnaast is fermenteren duurzaam, je verspilt niks en kunt altijd wanneer je er zin in hebt iets nuttigen dat je zelf gemaakt hebt.

Wil je álles ontdekken over fermenteren?

Bekijk dan onze online videocursus over fermenteren eens. In deze cursus met meer dan 30 video’s leer je alles over fermentatie.

Zo gaat het onder andere de gezondheidsvoordelen, technieken, materialen en recepturen. En als je niets van de cursus opsteekt krijg je jouw aankoopbedrag gewoon terug!

Klik hier om de online cursus fermenteren te bekijken →

Wat is fermenteren? Wij leggen het je uit! - Leren Fermenteren (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Saturnina Altenwerth DVM

Last Updated:

Views: 5910

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Saturnina Altenwerth DVM

Birthday: 1992-08-21

Address: Apt. 237 662 Haag Mills, East Verenaport, MO 57071-5493

Phone: +331850833384

Job: District Real-Estate Architect

Hobby: Skateboarding, Taxidermy, Air sports, Painting, Knife making, Letterboxing, Inline skating

Introduction: My name is Saturnina Altenwerth DVM, I am a witty, perfect, combative, beautiful, determined, fancy, determined person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.